top of page
Ege Adaları'nın alınması
 
 
 
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u aldıktan sonra Ege Denizi'nde Türk egemenliğini sağlamak istediğinden güçlü bir donanma oluşturup Ege üzerinde fetihlere başladı. Ülkenin güvenliği için öncelikle, Anadolu'ya yakın adaları ele geçirmeye çalıştı.İmroz, Taşoz, Semadirek, Bozcaada, Limni,Midilli ve Eğriboz adalarını fethetti. Osmanlı Devleti'nin denizlerde egemenlik kazanmaya başlaması, Akdeniz'de büyük bir güce sahip olan Venediklileri telaşa düşürdü. Venediklilerin Mora'ya saldırması üzerine on altı yıl süren savaşlar yapıldı. Sonuçta imzalanan antlaşmaya göre;
  • Venedikliler Osmanlı sularında ticaret yapma hakkını kazandılar ve bunun karşılığı olarak Osmanlılara her yıl 10.000 altın ödemeyi kabul ettiler.
  • Venedikliler İstanbul'da balyos (elçi) bulundurabileceklerdi.
  • Venedikliler Osmanlılara savaş tazminatı vereceklerdi.
 
Preveze Deniz Muharebesi
 
Preveze Deniz Muharebesi, 28 Eylül 1538 tarihinde Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Preveze'de Osmanlı Donanması ve Papa III. Paulus'ün çabalarıyla bir araya gelen Haçlı donanması arasında gerçekleşen deniz muharebesi. Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, Amiral Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması'nı imha etti. Bu deniz muharebesi sonucunda Akdeniz'de Osmanlı Donanması'na karşı koyabilecek bir donanma kalmadı ve Türk hakimiyeti başlamış oldu.
 
İnebahtı Deniz Muharebesi
 
İnebahtı Deniz Muharebesi (İspanyolca: Batalla de Lepanto,İtalyanca: Battaglia di Lepanto), 7 Ekim 1571 tarihinde Osmanlı Devleti ile Haçlı donanmaları arasında, Korint Kıstağı'nda, İnebahtı yakınlarında yapılan deniz muharebesidir. II. Selim dönemindeki bu muharebede donanma büyük hasar görmüş ve Osmanlı Devleti yükselme döneminde ilk kez savaş kaybetmiştir. Osmanlı kaynakları, bu muhaberenin adını Sıngın olarak yazar.[kaynak belirtilmeli] İspanyol yazarCervantes bu savaşta elinden ve göğsünden yaralanmıştır.
 
Ponza Deniz Muharebesi
 
Ponza Deniz Muharebesi, Ceneviz Cumhuriyeti Donanması ile Fransa Krallığı'nın eşlik ettiği Osmanlı İmparatorluğu Donanması'nın savaştığı; 5 Ağustos 1552 günü, Ponza adası açıklarında gerçekleştirilen ve İtalya Savaşı'nın bir parçası olan deniz muharebesi. Turgut Reis'in komuta ettiği Osmanlı Donanması, Andrea Doria komutasındaki Ceneviz Donanması karşısında zaferle ayrıldı.
 
 
Cerbe Deniz Savaşı
 
Cerbe Deniz Muharebesi 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındakiOsmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir HaçlıDonanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır. Osmanlıların büyük bir zafer kazandığı bu savaşta Haçlı gemilerinin yarısı batırılmıştır.
 
Formentera Deniz Muharebesi 
 
Formentara Deniz Muharebesi 28 Ekim 1529 tarihinde meydana geldi. Aydın Reis altında bir Osmanlı donanması İbiza yakınındaFormentera adasında sekiz kadırgalı küçük bir İspanyol filosu ile karşılaştı.
Habsburg İmparatoru Şarlken Rodrigo Portundo adındaki İspanyol komutanını sekiz kadırgalık küçük bir İspanyol filosu ile Cezayir'e gönderdi. Burada İspanya sahillerine baskınlar düzenleyen veMoriskoları (zorla Hristiyanlaştırılmış Müslümanları) kuzey Afrika'ya taşıyan Cezayir merkezli Osmanlı gemilerini hedef alıyordu. Başka bir kaynağa göre Aydın Reis 14 kalite/kalyota ile 200 Morisko ailesini Cezayire taşırken tesadüfen Genoa'dan dönen İspanyol filosu ile karşılaştı.Muharebede Osmanlılar İspanyolların sekiz kadırgasından yedisini ele geçirildi. Komutan Portundo savaşta öldürüldü ve askerlerinin çoğu Cezayir şehrine köle olarak alınmıştır.İspanyol gemilerinde kürek çeken Müslüman esiler kurtarıldı.
 
Modon Deniz Muharebesi
 
 
Modon Deniz Muharebesi (veya İtalyan kaynaklarına göre İkinci Lepanto Deniz Muharebesi) Ağustos 1500'de 1499-1503 Osmanlı-Venedik Savaşı evresi içinde Kemal Reis komutasında Osmanlı donanması ile Venedik Cumhuriyetine bağlı Venedik donanması gemileri arasinda bir seri dalaşma şeklinde meydana gelmiştir.
 
Çanakkale Deniz Muharebesi
 
Birinci Çanakkale Deniz Muharebesi, Kaptan-ı Derya Kara Dev Murat Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması'nın 16 Mayıs 1654'te birVenedik Cumhuriyeti Donanması ile Çanakkale Boğazı önlerinde yaptığı deniz muharebesi. 1645–1669 döneminde Girit'in Fethi sırasında Osmanlı-Venedik Savaşları'nın bir evresidir.
 
Navarin Deniz Muharebesi
 
Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı ve Mısır donanmalarıyla, birlikte hareket eden İngiliz, Fransız ve Rus donanmaları arasında, 20 Ekim 1827 tarihinde geçmiş olan bir deniz muharebesidir. Bu muharebeOsmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçer.
 
Gelidonya Burnu Muharebesi
 
Gelidonya Burnu Muharebesi, 14 - 16 Temmuz 1616 tarihleri arasında, İspanyol İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir deniz muharebesidir. Muharebe, Francisco de Rivera'nın Doğu Akdeniz devriyesi sırasında Osmanlılarca saldırılmasıdır. İspanyolların ağır topçu sonucunda, Osmanlılar ağır kayıplarla geri dönmüştür.
 
Sapienza Deniz Muharebesi
 
 
Sapienza Deniz Muharebesi, Zonchio Deniz Muharebesi veyaBirinci İnebahtı Deniz Muharebesi olarak da bilinmektedir. Bu deniz savaşı 1499 yılında dört ayrı günde (12, 20, 22, ve 25 Ağustos) Sultan II. Bayezid saltanat yıllarında Kaptan-ı Derya Küçük Davut Paşa komutasındaki Osmanlı donanması ile Kaptan-General Antonio Grimani komutasındaki Venedik arasında yapılan bir deniz savaşıdır. Osmanlı donanmasının büyük bir taktik ve stratejik zaferi ile sona eren bir deniz savaşıdır. Tarihte ilk defa gemilerde top kullanılan ilk savaştır.
 
 

 

  • Twitter Basic Black
  • Facebook Basic siyah
bottom of page